Van élet megcsalás után, vagy mindennek vége?

Számtalan oka lehet annak, ha egy pár életében megjelenik -hosszabb vagy rövidebb időre- egy harmadik személy. Az előzmények között rengeteg eseményt, viselkedést, mintát, szokást, hozzáállást, bántást, mulasztást találunk, ami táptalajként szolgál egy ilyen helyzet kialakulásának.

Bárhogyan is néz ki az odavezető út, egy ilyen helyzet fájdalmakkal jár, mégpedig az összes érintett személy sérül valamilyen módon, az esetek végkifejlete pedig annyira sokféle lehet, hogy általánosságokban beszélni nehéz lenne erről.

Előfordul, hogy egy kapcsolat a megpróbáltatások ellenére tovább tud működni, sőt, ha túlél egy ilyen keserves helyzetet, a párok legtöbbször erősebbek és tudatosabbak lesznek, a kapcsolatuk egy magasabb szintre lép.

Hogyan lehetséges ez?

Egy ilyen méretű probléma szerencsés esetben felkiáltójel a rosszul működő párkapcsolatban. Figyelmeztetés, amire fel kell kapni a fejünket, ha már eddig nem figyeltünk jól egymásra. Ha évekig hagytuk, hogy a „majdcsak lesz valahogy” vagy az „otthonra jó lesz” érzés eluralkodjon rajtunk, akkor most itt az ideje magunkba nézni.

Vajon milyennek lát engem a párom?

Mit teszek azért, hogy jó férj/feleség legyek?

Tudom azt, hogy mivel szerzek neki örömöt?

Mire vágyik a párom?

Mi az, amit nem adtam meg?

Mi az, amit én nem kaptam meg?

Hogyan alakulhatott ki az a helyzet, hogy megcsalt emberré váltam?

Ezek és más hasonló kérdések megválaszolása segítenek meglátni, hogy mi is felelősek vagyunk. Ha fel tudjuk vállalni a magunk részét párkapcsolatunk megromlásában, akkor már csak egy lépés választ el attól, hogy helyre is tudjuk hozni azt. Amikor őszintén el tudjuk fogadni, hogy ketten jutottunk el a hűtlenségig, amikor belátjuk, hogy mindketten hozzájárultunk valamivel, majd az okokat feltárjuk és megértjük, akkor ketten képesek lehetünk kilábalni is a hullámvölgyből.

Megcsalás után egy felfelé ívelő szakaszban nemcsak párkapcsolatunk nyerhet, de személyiségünk is gazdagodhat a sok új tapasztalás által, önmagunk és párunk jobb megismerésével.

Saját önbecsülésünkről se feledkezzünk meg! Az önvizsgálat célja nem az önmarcangolás, csupán egy békés szembenézés önmagunkkal.

Nagyon fontos, hogy az újrakezdés folyamán elkerüljük a bűnös és áldozat szerepének rögzítését. Ha elhatároztuk, hogy dolgozunk új életünkön, nem hozhatjuk fel újból és újból, hogy ki, mit tett.

A krízishelyzet sikeres feldolgozása valójában azt is eredményezi, hogy az ilyen megjegyzésekre nem is érzünk már késztetést.