Mi az a párterápia és mikor kérjünk párkapcsolati tanácsadást?

A terápia olyan kezelés, amely a diagnózis felállítása után a gyógyulás felé vezet. A párterápia a párok gyógyulásához vezet.

Amikor egy párkapcsolatban elkezdenek felbukkanni azok az elégedetlenségek, amelyektől kicsit rosszul érzi magát valaki, vagy esetleg mindketten, akkor még sajnos nagyon sok idő telik el addig, ameddig rádöbbennek, hogy ezek a problémák berögződtek. Ugyanazokat a köröket futják, hasonló viták zajlanak le időről időre, meccseket játszanak le egymás közt, harcolnak a saját igazukért, elkezdenek ellenségeskedni, sokszor nem is tűnnek már barátoknak, inkább ellenfeleknek, akiknek a tét az, hogy győzzenek. Ez a helyzet elkeserítő. A gondolataik a problémák körül keringenek, de megoldást nem hoznak. Szerencsés az a pár, akik egyszerre jutnak el arra az elhatározásra, hogy ezt így nem csinálják tovább. Nem tudnak javítani a helyzeten, ezért szeretnének segítséget kérni. Ha sikerül mindkét félnek meghoznia ezt a döntést, nagy az esély arra is, hogy a párterápia kimenetele sikeres lesz. A siker ebben az esetben azt jelenti, hogy együtt megerősödve folytatják az utat, kialakítanak egy jobb minőségű kapcsolatot.

Mit érdemes tudni a folyamatról?

A párterápia folyamán szinte észrevétlenül változunk. Elkezdünk kicsit másképp látni, más szempontokat is figyelembe tudunk venni és párunk is elkezd kicsit elfogadóbb lenni.

Amikor észreveszem, hogy a párom nem csattan fel azonnal egy mondatomra, amikor nem az a legfontosabb, hogy meggyőzzön arról, hogy neki van igaza, akkor én is türelmesebben hallgatom végig amit mond és akkor én sem érzek késztetést arra, hogy rögtön felemeljem a hangom, ha nem azt hallom, amit szeretnék. Megtanuljuk egy kicsit a másik szemüvegén keresztül látni a világot, meg tudjuk érteni azt, amit ő lát, érez, gondol.

Az elején rengeteg problémát látunk a kapcsolatunkban és sok olyan dolgot sorolunk fel, ami a másikban nem tetszik. Ez természetes, hiszen ahhoz, hogy valaki segítséget kérjen, általában fel kell gyűlnie a sérelmeknek, amelyek megoldhatatlannak tűnnek. A párterápia során ezek a sérelmek lassan vagy eltűnnek, vagy apróvá zsugorodnak, vagy megoldódnak „maguktól”.

A visszajelzés is fontos

Sokszor hallom azt, hogy „Milyen érdekes, amióta ide járunk, már nem is veszekszünk úgy, mint régen. Nem tudom miért, mintha nem lenne rá okunk, mintha már nem is lenne olyan téma, amit ne tudnánk megbeszélni.”

Ezek a rácsodálkozások a bennünk zajló változások eredményei. Amikor elhatározzuk, hogy párterápiás segítséget kérünk, azzal egy időben befogadóvá válunk az új ismeretekre, a kisebb-nagyobb szemléletváltásokra. Belátjuk, hogy hozzáállás- és viselkedésbeli változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a kapcsolatunk változzon, jobb irányba menjen, mert ha semmin sem változtatunk, akkor minden úgy megy tovább, ahogy eddig ment. Azt pedig már nem szeretnénk, mert nem voltunk benne elégedettek. Ilyenkor hajlandóságot érzünk arra is, hogy párunk kedvéért egyre többet tegyünk, és rájövünk közben, hogy ettől nekünk is jobb lesz.

Mivel érdemes készülni az első párterápiás ülésre?

Ha már meghoztuk a döntést és választottunk párkapcsolati tanácsadót árak-helyszín-módszer figyelembe vételével, nem kell külön készülni, elég, ha belevágunk és befogadóak vagyunk.  A párterápia során egy-egy alkalom ad viszont gondolkodnivalót, és az ülések után olyan feladatokkal kell otthon külön foglalkozni, amelyek már segítenek változni.

Mi az ára annak, ha mégsem változtatunk?

Ha továbbra is csak várjuk, hogy „Majd csak lesz valahogy!”, azzal mit érünk? Nem fizetünk-e ezzel túl nagy árat kényelmünkért, tehetetlenségünkért? Nem kerül-e túl sokba majd az, hogy „Nekem lett igazam!”, amikor már nem lesz kivel vitatkozni?

Mi az ára annak, hogy homokba dugjuk a fejünket?

Egyrészt nem adunk magunknak lehetőséget a fejlődésre, arra, hogy másképp nézhessünk magunkra, a társunkra, a kapcsolatunkra, a környezetünkre. Nem élünk annak a lehetőségével, hogy párkapcsolatunk jó irányba fejlődhessen, nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Nem adjuk meg magunknak az időt arra, hogy egymás és önmagunk mélyebb megismerésével, megértésével tovább jussunk a nehézségeinken. Ez túl nagy ár.

Mi számít jó eredménynek?

A párterápia eredménye két figyelmesebb ember, akik nyíltan és őszintén tudnak kommunikálni, szívesen megosztják egymással érzéseiket, beszélgetnek a gondolataikról és élvezik az együtt töltött időt. Örömöt lelnek az új szokásaikban, érdeklődéssel fordulnak egymás felé, nyitottá válnak az új programokra, ismeretekre. Amit eddig a különbözőségeikben elviselhetetlennek tartottak, az mostantól új lehetőség arra, hogy egymást kiegészítve létrehozzanak valami mást, ami több, mint két egyén, azaz egy erősebb szövetség.

Ez vajon mennyit ér? Az ár egyszeri befektetés egy élhetőbb, élvezetesebb jövőbe. Kitűzhetünk közös célokat, amelyeket meg is tudunk valósítani, energiánk nagy része nem kell, hogy elmenjen felesleges, állandó problémamegoldó üzemmódunkra. Foglalkozhatunk saját céljainkkal, törődhetünk jóllétünkkel és kereshetünk örömöt adó programokat is, nem csak kötelezően elvégzendő feladatokat.

Életszemléletünk könnyedebbé válhat, egyszerűbben eljuthatunk az elégedettség megéléséig, bátrabban el tudjuk engedni a nehéz helyzeteket, bízhatunk társunkban, nemcsak magunkra számíthatunk, hanem támaszkodhatunk párunkra is, ha szükségünk van rá.

Budapesten vagy vidéken?

Hol keressünk segítséget?

Egyre többen érzik magukban az erőt, a hivatást a segítségnyújtásra, sokan választják ezt az irányt a családok támogatására. Budapesten több a lehetőség, sokan vidékről is szívesen járnak fel hetente, kéthetente, egy ilyen alkalmat akár más ügyek intézésével is össze tudnak kötni. Vannak akik a budapesti lehetőségeket a nagyvárosi névtelenség miatt keresik.

Országszerte szakemberek foglalkoznak párok segítésével, éljünk akár Budapesten vagy vidéken, érdemes igénybevenni párterapeuták segítségét, hogy párterápia keretein belül kikerüljünk a gödörből.

Mindegy, hogy hol találunk problémáinkra megoldási lehetőséget, a lényeg inkább az, hogy mennyire tudunk megbízni terapeutánkban, mennyire tudunk közös hangot találni és mennyire érezzük jól magunkat a párterápián kialakult légkörben. Budapest lehetőségekben gazdag, keressünk és válogassunk bátran!