Majd én megváltoztatom! -sokan ezzel a hátsó gondolattal mennek bele egy kapcsolatba.

Találkozunk valakivel, aki szép is, jó is, de nem egy tökéletes herceg / hercegnő. Hiányzik belőle néhány, a létező összes jó tulajdonságokból és képességekből, mi pedig azt gondoljuk, hogy nem baj, mert majd átformáljuk kedvünkre.

Egész jól telnek a napok, hetek, hónapok, sokat beszélgetünk, elmegyünk együtt ide-oda, hasonló programokat szeretünk, vannak közös terveink, érdeklődünk egymás dolgai iránt, elfogadjuk a rokonokat, ismerősöket, szívesen vagyunk párunk barátaival is, mégis, úgy tűnik, nem minden tökéletes.

Hibákat keresünk, észrevesszük, hogy nincs is korona a párunk fején, és a haja is kócos.

Már több, mint hat óra telt el azóta, hogy kijött a zuhanyzóból és már a sminkje sem friss.

Pont úgy tartja a teásbögrét, ahogy az anyja, és ez visszataszító.

Nem azt a ruhát veszi fel, amit mi elképzeltünk.

Rossz napja van.

Elmegy a barátaival szórakozni…

…és mi azt gondoljuk, hogy ez így nem mehet tovább. Ha nem mehet így tovább, akkor pedig kézenfekvő, hogy meg kell változtatnunk őt. Őt, a személyét, azt az embert, akit megszerettünk az összes tulajdonságával együtt, mi most elkezdjük faragni. Kicsit leveszünk a függetlenségéből, kicsit korlátozzuk az érdeklődését, megkérjük, hogy ne ragaszkodjon a régi szokásaihoz, és el is várjuk, hogy ezeket tartsa be, változzon olyanná, amilyennek mi szeretnénk őt látni.

Sajnos ezzel az a baj, hogy változtatásokat csak magunkon tudunk végrehajtani. Ha szeretnénk másképp átélni történéseket, akkor a mi hozzáállásunkon tudunk csak változtatni. Mi tudjuk fejleszteni a látókörünket, hogy szélesebb legyen, újabb eseményeket élhetünk át, hogy több tapasztalatunk legyen, amiből megalapozottabb következtetéseket tudunk majd levonni. Olvashatunk ismeretterjesztő írásokat, tanulhatunk megfelelő könyvekből, beszélgethetünk képzett emberekkel, tölthetjük együtt szabadidőnket különféle társaságokkal, hogy minél többféle hatás érjen minket, amiből könnyebben alkothatunk képet arról, hogy nekünk mi a jó, és mellettünk a társunk milyen szerepet tölt be.

Így biztos rájövünk arra is, hogy nem, ő nem egy bábu.