Amikor először találkozunk, az mindig más.

Van, akinek van elképzelése arról, mi fog ott zajlani. Van, aki még csak nem is sejti, de elég ereje van ahhoz, hogy belevágjon.

Szeretem, amikor egy összeszokott pár bízik bennem, abban, hogy a kapcsolatuk megjavul a segítségemmel. Egy jó párkapcsolat nagyon erős tud lenni. Képes a nehéz időszakból még erősebben kijönni és továbbmenni. Megbizonyosodva arról, hogy a szeretet és a kitartó munka képes jól működtetni egy házasságot.

Amikor elkezdjük kívülről látni magunkat, a párkapcsolati tanácsadás felszabadító tud lenni. Amikor észrevesszük, hogy banális dolgokat teszünk vagy nem teszünk meg, amikor rájövünk, hogy párkapcsolatunk jóléte apróságokon múlik, például szavakon, amelyeket kimondunk, pedig nem kéne, vagy olyan szavakon, amelyeket nem mondunk ki, pedig kéne. Amikor azt érezzük, hogy érdemes kicsit változtatni a napi rutinon a jobb mindennapokért, amikor látjuk, hogy sikerül változnunk egymásért, magunkért. Amikor újra felnevetünk egymás előtt, amikor úgy érezzük, hogy végre, leesett a vállunkról az az óriási teher, ami már olyan régóta nyom. És kicsit fellélegzünk, hogy végre újra bízhatunk.

Aztán néhány hónap múlva másképp kezd el sütni a nap, vidámabbak lesznek körülöttünk az emberek, felszabadultabban játszanak a gyerekek, többet tudunk elviselni a nehézségekből, jobban megy a munka, könnyebbek leszünk és jobb kedvűek.

…hát ilyen egy sikeres párkapcsolati tanácsadás.

Érdemes belevágni, én azt mondom. Legjobb akkor, amikor még csak gondolkodunk azon, hogy miért nem mennek úgy a dolgaink, mint régen, miért nem tudnak minket értékelni, mint régen, miért nincs kedvünk annyit beszélgetni, mint régen, miért nem akarunk már együtt lenni, miért vagyunk morcosak, miért piszkálnak állandóan… ilyenkor még könnyű megtalálni ezekre a kérdésekre a választ. Ha viszont évekig gondolkodunk a kérdéseinken és nincs rá megfelelő válaszunk, lehet, hogy késő lesz és elfogy a remény, hogy valaha megkapjuk azokat. Jobb, ha valaki időben rávezet minket szép lassan.