Egyik legfontosabb kapcsolódási módunk a beszélgetés, a kommunikáció legegyszerűbb formája.

Párkapcsolatunk egyik legfontosabb területe is a beszéd. Segítségével ki tudjuk fejezni gondolatainkat, érzéseinket, vágyainkat, és általa szorosan tudunk egymáshoz kötődni.

Ha meghallgatjuk egymást, könnyebben érezzük azt, hogy elfogadó környezetben vagyunk, támogatást kapunk, nem vagyunk egyedül, bensőséges viszonyt tudunk kialakítani.

Amikor figyelünk társunkra, amikor a szavait értő módon hallgatjuk, akkor megismerkedünk párunk belső világával. Megtudjuk, hogyan is működik ő, hogyan vélekedik a világ dolgairól, milyen érzései vannak, és ezzel kicsit „megtanuljuk őt”.

Ha összehasonlítjuk az ő látásmódját a sajátunkkal, az ő érzéseit a miénkkel, kicsit belebújunk a bőrébe és megértjük őt.

Ha már megértettük őt, akkor képesek leszünk segíteni is neki, ha szüksége van rá. Mivel különbözőek vagyunk, sok figyelem kell ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyiben térünk el egymástól, hol vannak azok a pontok, ahol másképp viselkedünk, mit látunk másképp és miben is különbözik a mi kis világunk a társunkétól. Így már könnyebb az ő szemszögéből is látni és könnyebb hozzá alkalmazkodni is.