Amikor azzal a céllal ülünk le egymással beszélgetni, hogy megoldjuk a konfliktusainkat, néhány szabályt nem árt előre lefektetni.

Ha mi vagyunk éppen a beszélő fél, figyeljünk arra, hogy szelíden beszéljünk! A szelídségben szeretet van, próbáljunk saját érzéseinkről és magunkról beszélni. Figyeljük meg indulatainkat, hangvételünket és a stílust, sokszor ezek fontosabbnak tűnnek egy vita során, mint a téma, amiről beszélünk.

Ha épp mi hallgatjuk meg a másik felet egy vitában, több dologra is figyelnünk kell. Először is, legyünk csöndben addig, amíg a másik fél beszél, hallgassuk végig párunk mondandóját. Engedjük meg, hogy mindent kimondjon, amit szeretne. Ehhez nagy önuralomra lesz szükség, de megéri, mert így jobban kijönnek az indulatok és később párunk is nyitottabb lesz arra, hogy majd minket is meghallgasson. Érdemes még vissza is kérdezni, hogy mit érzett a megbántás közben, mi fájt benne a legjobban, stb. Miközben figyelmesen hallgatjuk párunkat, éreztessük vele, hogy megértettük amit mond, mondjuk ki, hogy értjük, fejezzük ki röviden, hogy figyelünk rá.

A sikeres konfliktuskezelő beszélgetések úgy zajlanak le, hogy felváltva leszünk beszélők és hallgatók, és addig folytatjuk, amíg azt nem érezzük, hogy megértettük egymást. Ezután megoldást tudunk találni együtt a  problémánkra, és könnyebben kibékülünk.