Minden kapcsolatban, párkapcsolatban, házasságban előjönnek időnként megoldandó problémák, amelyek konfliktushelyzetet teremtenek. A megoldás szempontjából nem mindegy, hogyan állunk hozzá ezekhez a helyzetekhez és egymáshoz.

Választhatunk jól és rosszul is, nézzünk meg két példát!

„Ő a hibás!” – rossz hozzáállás. Miért?

A társam tehet mindenről, ő bántott meg, ő idegesített fel, ő kezdte! Ő a felelős mindenért! -mondjuk ki ezeket a szavakat sokszor egy vita hevében, vagy utána, amikor mérgesen panaszkodunk valakinek, vagy akár csak magunkban folytatunk monológot egy sarokban, dühösen. Ez bárkivel előfordulhat, ez a legegyszerűbb hozzáállás, amivel megpróbáljuk megnyugtatni magunkat, ha nem sikerül megegyezni rögtön egy vitás helyzetben. Könnyű a párunkat okolni mindenért, de sajnos nem sok jóra vezet. Ettől még nem fog megoldódni a probléma, amivel éppen küzdöttünk.

Jobban tesszük, ha másképp állunk hozzá ehhez a helyzethez. Tegyük fel a következő kérdéseket magunknak, ha békés és hatékony megoldást szeretnénk találni!

„Mi az én részem amivel hozzájárultam ehhez a helyzethez? Miben vagyok én felelős? – ez a jó hozzáállás. Miért?

Sokszor úgy érezzük, hogy a társunk tehet a dologról, de legtöbbször ez nem igaz. Nézzünk magunkba és kérdezzük meg mindig magunktól, hogy mi az, amit én tettem hozzá a konfliktushoz, miben vagyok én a hibás? Biztos találunk valamit, amit tehettünk volna másképpen. Nem önostorozásra van szükség, hanem egy őszinte szembenézéssel magunkkal. Ne essünk át azért a ló túloldalára sem! A kicsit alacsonyabb önértékeléssel rendelkezők hajlamosak úgy gondolni, hogy mindenről ők tehetnek, hajlamosak mindenért magukra vállalni a felelősséget. Ez sem jó megoldás. Konfliktuskerüléssel nem oldódnak meg problémáink.

Vállaljunk közös felelősséget konfliktusaink elrendezéséhez és keressük meg együtt azt a megoldást, ami mindkettőnknek elégedettséget ad!

És ne feledjük, a konfliktuskezelés tanulható!