Konfliktusaink menete és lezárása nagyban függ attól, hogyan viszonyulunk párunkhoz egy vita során.

Figyeljük meg magunkat először, észreveszünk-e az alábbiakhoz hasonló viselkedést, gondolkodásmódot egy  konfliktushelyzet kezelésénél! Majd a párunk szokásait is megvizsgálhatjuk, azt, hogy benne megvannak-e ezek.

Gondoljuk végig, mennyire jellemző ránk, például a következő hozzáállás egy megoldandó helyzetben!

„Nagy a probléma!” – nem helyes hozzáállás. Miért?

Amikor arra koncentrálunk, hogy valami rossz, akkor általában abból többet is veszünk észre. Ha valaki mindig azt nézi, hogy mi romolhat el, akkor azt látja, ami rosszul működik és könnyen általánosít: minden rossz, ami körülötte van, már nem is látja annyira, ami jól működik, ami szép és hibátlan. Ha csak a problémát nézzük, előfordulhat, hogy eszünkbe sem jut az, hogy van rá megoldás is.

„Hogyan oldjuk meg?” – helyes hozzáállás. Miért?

Vitás helyzetben mindkét félnek vannak saját igényei, érvei, érzései, gondolatai. Célunk nem az, hogy ezeket ráerőltessük a másikra, hanem az, hogy a problémán úgy jussunk túl, hogy a végeredménnyel mindketten elégedettek legyünk. Tehát érdemes ezt a szemünk előtt tartani. Ne a problémáról vitatkozzunk, helyette inkább keressünk közösen megoldást. Ne a problémára koncentráljunk, ha jól szeretnénk kezelni konfliktusainkat, hanem a megoldásra!

És ne feledjük, a konfliktuskezelés tanulható!