Boldogtalan a párom, vagy már mi is azok vagyunk?

Mit tegyünk, ha látjuk, hogy az az ember, akit szeretünk, nem érzi jól magát mellettünk? Tudunk mi ezen segíteni?

Szerencsénk van, ha még jól működik köztünk a kommunikáció és ki tudjuk fejezni saját érzéseinket párunk felé. Elmondhatjuk őszintén, hogy nekünk milyen látni az ő rossz kedvét, beszélhetünk őszintén arról, amit szépnek, jónak látunk benne, de arról is, ami nem tetszik. Megkérdezhetjük tőle azt is, hogy mi miben tudunk neki segíteni, hogy jobb társukká váljunk. Ha sikerül megtartani nyitottságunkat, érdeklődésünket, talán meg is találjuk a kérdéseinkre a válaszokat. Együtt. Lehet, hogy csak ennyi kell ahhoz, hogy párunk is meg tudja fogalmazni rossz érzéseit, lehet, hogy még időben megtaláljuk a boldogabb élet felé vezető megoldásokat is.

Sajnos előfordulhat az is, hogy párunk viszont már nem szívesen osztja meg velünk gondolatait, lehet, hogy ő már túl sokat várt arra, hogy változzon valami, de mi nem vettük észre. Lehet, hogy ő maga sem tudja, hogy változásra vár, csak lassan minden olyan fakó lett. Kevesebb a mosoly, több a csönd, a belenyugvás… és kevesebb a kedv arra, hogy beszélgessünk. Reménytelenül elteltek az évek.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy külső segítséget kérjünk, ha már mi nem jutunk előre.

Ha már nem olyan jó együtt lenni, amikor már a beszélgetések helyett inkább csak viták és veszekedések vannak, amikor már nem is akarunk tudni egymás dolgairól, eltávolodunk, és minden jobbító próbálkozásunkkal újra és újra ugyanoda lukadunk ki. Oda, ahol egyikünk sem talál megnyugvásra.

A párkapcsolati tanácsadás vagy párterápia hatékony segítséget nyújt azoknak a pároknak, akik szeretnének jobb házasságban, párkapcsolatban élni. Szakszerű vezetéssel a problémákat fel lehet vázolni,  a nézeteltérésekre kívülről könnyebben ráláthatunk, és így a megoldásokat is könnyebben észre lehet venni.

A folyamat során mindkét fél megtanulhatja azt, hogy hogyan fejezze ki jobban érzéseit, kívánságait, igényeit, úgy, hogy azok célba érjenek. Ezen kívül mélyebb önismeretre is szert tehetünk és párunkat is jobban megismerhetjük, megérthetjük.

Boldogtalan a párom? Tegyünk ellene!