Előző cikkemben a jó kapcsolat erejéről volt szó, most pedig pont az ellentétéről. Az olyan kapcsolat, amelyben nem érezzük jól magunkat, rossz hatással lehet egészségünkre is.

Több tényezőről is elmondhatjuk, hogy ha jelen vannak egy párkapcsolatban, romlik az elégedettségünk.

Ilyenek például az ingerlékenység és az intimitás alacsony szintje, az ellenséges viselkedés, az érdeklődés hiánya, vagy nem elégséges mivolta. Hátrányosan befolyásolja a párkapcsolat jó működését és egészségi állapotunkat is, ha sokat aggódunk. Ez könnyen előfordulhat például a szülővé váláskor is, vagy bármilyen krízishelyzetben.

Mindenféle stressz veszélyforrás lehet a párkapcsolati elégedettségre. A kapcsolatunkon kívül jelentkező stressz is beszivárog a mindennapokba és hosszú távon akár tönkre is teheti azt. A stressz konfliktusok forrása lehet, negatívan befolyásolja még a jól működő kommunikációs készséget is, ettől könnyebben eltávolodnak egymástól a párok, ami később súlyos krízishelyzethez vezethet.

A kapcsolatok minősége befolyásolja általános jóllétünket, fizikai, érzelmi és munkahelyi teljesítményünket.

A párok közti állandó kritizálás szorongást okoz, idővel romlik az alvás minősége, ha nem tudjuk magunkat kipihenni, fáradtan nem tudjuk legjobb formánkat hozni, a munkahelyünkön nem tudunk jól teljesíteni, és így tovább.

A féltékenység a dühkitörésekkel rossz közérzethez vezet, a boldogtalanságtól elhízhatunk, a rosszkedv depressziós tünetekkel járhat, a feszültségektől magas vérnyomás alakulhat ki, sőt gyermekeink felnőttkori betegségeinek is a bántalmazó, feszültségekkel terhelt  családi légkör lehet okozója.

Ezekből a példákból is jól látszik, hogy párkapcsolatunk minősége fontos szerepet játszik életünkben, ha nem találjuk meg elégedettségünket benne, romlik az életminőségünk, mentális és fizikai egészségünk. Ne hagyjuk, hogy rossz kapcsolat árnyékolja be mindennapjainkat!